Przygotowanie jej zajmuje w sumie prawie dwie godziny. Poniżej podane proporcje wystarczą przynajmniej na 4 duże porcje.
DO ZUPY GULASZOWEJ POTRZEBUJEMY:
70 dag wołowiny
5 ziemniaków
2 cebule
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
szklanka zagęszczonego soku pomidorowego (z kartonika)
3 kostki bulionowe warzywne
szczypta suszonego tymianku
szczypta kuminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki oliwy
JAK PRZYGOTOWAĆ ZUPĘ GULASZOWĄ:
Do dużego, głębokiego rondla, lub takiej patelni wlewamy oliwę i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
Rozpuszczamy kostki bulionowe w litrze gorącej, ugotowanej wody. Wołowinę kroimy w kostkę i dodajemy do lekko podsmażonej cebuli. Dolewamy łyżkę wazową przygotowanego wcześniej bulionu i dusimy mięso, aż będzie prawie miękkie (ok. 30-40 minut).
W międzyczasie papryki i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do naszego prawie miękkiego mięsa, dolewamy pozostały bulion i sok pomidorowy (zamiast soku można dodać 1 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego). Dodajemy wszystkie przyprawy, solimy i pieprzymy do smaku. Możemy dodać jeszcze kropelkę maggi. Gotujemy jeszcze 20 minut.
Najlepiej smakuje z niezdrowym, pysznym, świeżutkim białym chlebem z chrupiącą skórką :)
My wypiliśmy także po kieliszku białego wina.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz