Z wczorajszego obiadu zostało mi sporo ryżu (zawsze gotuję zbyt wiele ryżu, makaronu etc.), szkoda, żeby się zmarnował. Wcześniej ugotowany ryż super się nada do przyrządzenia szybkiej sałatki z tuńczyka.
DO SAŁATKI POTRZEBUJEMY:
ok. szklanki gotowanego ryżu (jeśli zostało nam mniej to nic nie szkodzi, wystarczy)
puszka dobrego tuńczyka w sosie własnym (najlepiej w kawałkach)
mieszanka meksykańska z puszki (groszek, kukurydza i papryka)
2 łyżki majonezu
szczypta curry
sól i pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ SAŁATKĘ Z TUŃCZYKA:
Do miseczki wrzucamy ryż, dodajemy odsączonego z zalewy i rozdrobnionego widelcem tuńczyka oraz odsączoną z płynu mieszankę meksykańską, mieszamy. Dodajemy majonez, szczyptę curry, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby sałatka się "przegryzła".
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz