Prawdziwie niedzielny obiad mi dziś wyszedł, prawdę mówiąc troszeczkę przypadkiem. W lodówce pustki (co u nas nie zdarza się często), a za oknem ulewa. Nie chciało się nam jechać po zakupy. W zamrażalniku odnalazłam piersi kurze, a w lodówce nieco zapomniane pieczarki. A więc, do dzieła!

DO KIESZONEK POTRZEBUJEMY:
podwójną pierś kurza
1/2 kg pieczarek
1/2 cebuli
dwa plasterki żółtego sera
szczypta przyprawy do dań z drobiu
1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
kostka bulionowa warzywna
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18% (takiej do zup i sosów)
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ KURCZAKOWE KIESZONKI:
Pieczarki obieramy. 3/4 obranych pieczarek kroimy w cienkie pół-plasterki; 1/4 w drobną kosteczkę. Podobnie, w małą kosteczkę, kroimy cebulę. Cebule szklimy na patelni na 1 łyżce oliwy, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, odstawiamy.
Pokrojone w kostkę pieczarki wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody, następnie odlewamy.
Piersi odzielamy od siebie i każdą nacinamy głęboko w połowie tak, aby utworzyła się kieszonka. Posolić i popieprzyć kurkę, z każdej strony, także wewnątrz kieszonki. Do kieszonek wkładamy usmażone z cebulą pieczarki oraz po plastrze żółtego sera. Jeśli farsz nam ucieka, możemu "spiąc" kieszonki wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy nafaszerowane mięso. Smażymy z każdej strony tak długo, aż kurka się zarumieni (mniej więcej 10 minut na każdą stronę). w międzyczasie posypujemy ją szczyptą przyprawy do drobiu. Zdejmujemy kotlety z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja wstawiam do nagrzanego na 100 stopni piekarnika).
W międzyczasie gotujemy ryż.
Został nam jeszcze sos. Jak zrobić sos pieczarkowy? Bajecznie proste - do pozostałej po smażeniu mięsa oliwy dolewamy pół kubeczka rozpuszczonej kostki bulionowej i dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Gotujemy kilka minut. Aby zagęścić sos 1 łyżkę mąki rozrabiamy dokładnie z połową kubka zimnej wody i dolewamy to do naszego sosu. Zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem. Jak ktoś lubi można dodać kropelkę maggi, Ja lubię :)
Na talerz kładziemy ryż, kurczakową kieszonkę i wszystko polewamy sosem pieczarkowym. Ozdabiamy rozmarynem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz