DO KURCZAKA POTRZEBUJEMY:
podwójną pierś kurzą
5 - 6 ziemniaków
1 duży pomidor
kostka bulinowa warzywna
ser kozi (1 opakowanie)
dwa ząbki czosnku
świeży rozmaryn
tymianek (może być suszony)
łyżka oliwy
sól i pieprz
JAK PRZYGOTOWAĆ ZAPIEKANEGO KURCZAKA:
Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w posolonej wodzie, krótko - ok. 10 minut, tak, aby pozostały pół surowe. Czekamy aż wystygną i kroimy w grube talarki.
Kurczaka kroimy na cienkie plasterki, solimy, pieprzymy i grillujemy na domowym grillu (lub na patelni grillowej). Polecam kupić taki domowy grill, sprawdza się wspaniale gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie bądź wracamy do domu bardzo głodni :).
Pomidora sparzamy oblewając wrzątkiem i zdejmujemy z niego skórkę. Kroimy w kostkę (mniej więcej 1 x 1 cm.).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy i układamy pokrojone ziemniak wraz z pokrojonym na kawałki czosnkiem. Rozpuszczamy kostkę bulionową w kubeczku i pojewamy ziemniaki kilkoma łyczkami bulinou.Wsadzamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, na podpieczone ziemniaki kładziemy plastry grillowanego kurczaka, na to rozdrobnione pomidory. Na samą górę kładziemy pokruszony ser kozi. Posypujemy listkami rozmarynu. Wkładamy do pieca na kolejne 15 minut.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz