środa, 18 listopada 2009

Nalewka bożonarodzeniowa


Dziś wieczorem czekało nas zupełnie nowe wyzwanie - bożonarodzeniowa nalewka!
Wigilia w tym roku szykuje się u mnie, coś czuję, że nalewka będzie robić furorę :)

Przepis dostałam od Agaty, koleżanki, która gotuje wspaniale i z wielką pasją.

























DO NALEWKI POTRZEBUJEMY:

suszone śliwki (10 dag)
suszone morele (10 dag)
suszone rodzynki (10 dag)
suszone figi (10 dag)
suszone orzechy włoskie (10 dag)
2 goździki
laska cynamonu
wyszorowana pomarańcza pokrojona w plastry
1/2 litra czystej wódki
1/4 szklanki cukru


JAK PRZYRZĄDZIĆ NALEWKĘ:

Składniki ułożyć w naczyniu (najlepiej w szklanym słoju). Zalać wódką z cukrem. Ponieważ cukier ciężko się rozpuszcza, wiec można go rozpuścić w małej ilości wrzątku, a po ostudzeniu dolać wódkę i zalać owoce. Całość musi być przykryta.

Odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.

Po tym czasie zlać do butelki (przez sitko lub gazę lub filtr do kawy). Nie mogę się doczekać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz