DO KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM POTRZEBUJEMY:
podwójna pierś kurza
jeden dorodny brokuł
300 gram śmietany deserowej 36%
szczypta gałki muszkatołowej
kostkę drobiowo - warzywną
łyżka mąki
JAK PRZYGOTOWAĆ PYSZNEGO KURCZAKA:
Pierś kroimy w kosteczkę i przysmażamy na patelni. Kostkę rozpuszczamy w kubku wrzątku i dolewamy do podsmażonego kurczaka. Zakrywamy patelnię i dusimy mięsko przez kilka minut.
W międzyczasie dzielimy brokuła na mniejsze cząstki i wrzucamy do wrzącej wody (posolonej i odrobinę posłodzonej) na 5 - 7 minut. Nie dłużej, aby brokuł nie zrobił się zbyt miękki.
Odlewamy z patelni pół szklanki wywaru i mieszamy ze śmietaną. Wlewamy z powrotem na patelnię. Mąkę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszamy tak długo, aż znikną grudki. Dolewamy do sosu - to pomoże nam zagęścić rzadki sos śmietanowy. Dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową, pieprz i sól, jeśli jest uznacie, że nie jest wystarczająco słone. Na koniec dodajemy podgotowane cząstki brokuła. Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
Podajemy z makaronem, na przykład penne lub tagliatelle.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz