środa, 4 listopada 2009

Kurczak w sosie śmietanowym z brokułami

Pycha! W dodatku pycha szybka do przyrządzenia :)





DO KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM POTRZEBUJEMY:

podwójna pierś kurza
jeden dorodny brokuł
300 gram śmietany deserowej 36%
szczypta gałki muszkatołowej
kostkę drobiowo - warzywną
łyżka mąki

JAK PRZYGOTOWAĆ PYSZNEGO KURCZAKA:

Pierś kroimy w kosteczkę i przysmażamy na patelni. Kostkę rozpuszczamy w kubku wrzątku i dolewamy do podsmażonego kurczaka. Zakrywamy patelnię i dusimy mięsko przez kilka minut.

W międzyczasie dzielimy brokuła na mniejsze cząstki i wrzucamy do wrzącej wody (posolonej i odrobinę posłodzonej) na 5 - 7 minut. Nie dłużej, aby brokuł nie zrobił się zbyt miękki.

Odlewamy z patelni pół szklanki wywaru i mieszamy ze śmietaną. Wlewamy z powrotem na patelnię. Mąkę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszamy tak długo, aż znikną grudki. Dolewamy do sosu - to pomoże nam zagęścić rzadki sos śmietanowy. Dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową, pieprz i sól, jeśli jest uznacie, że nie jest wystarczająco słone. Na koniec dodajemy podgotowane cząstki brokuła. Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.

Podajemy z makaronem, na przykład penne lub tagliatelle.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz